Så köper du rätt cykelhjälm

Så köper du rätt cykelhjälm

När du cyklar bör du alltid bära hjälm. Det är trots allt enklare än någonsin tidigare att vara säker i cykelsadeln. Faktum är att det nästan är för enkelt, eftersom det finns ett överväldigande antal hjälmmodeller på marknaden att välja mellan. Som tur är kan du genom att följa våra enkla tips underlätta inköpet av cykelhjälm. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du ska köpa en ny cykelhjälm.

Idag är de flesta cykelhjälmar tillverkade av polystyren, vilket är samma material som man gör kylväskor av. Utsidan av cykelhjälmen är gjord av ett tunt men hållbart plastskal. När du trillar av cykeln eller slår i någonting, är det hjälmens stoppning som tar smällen istället för din skalle. På de lite billigare hjälmarna har skummet tejpats eller limmats fast i skalet, medan de olika delarna gjuts ihop i de lite dyrare modellerna. Oavsett vilken typ av cykelhjälm du väljer är den säker, även om de gjutna hjälmarna är lite lättare, har bättre ventilation och generellt sett också ser lite bättre ut. Det är viktigt att komma ihåg att skummet måste bytas ut om du är inblandad i en krock, och oftast är det bäst att byta ut hela hjälmen.

Att tänka på vid köp av cykelhjälm

När du köper en ny cykelhjälm bör du tänka på följande:

  • Kontrollera storleken. Billigare hjälmar finns ofta i en storlek som är tänkta att passa alla. Du justerar helt enkelt en rem inuti hjälmen för att få den att sitta bra. Dyrare cykelhjälmar finns i flera olika storlekar och färger. För att veta vilken storlek du behöver bör du mäta ditt huvud med hjälp av ett måttband.
  • Hjälmens utseende. De flesta cyklister vill förmodligen inte erkänna det, men hur hjälmen känns och ser ut på ditt huvud är lika viktigt som hur väl den skyddar din hjärna. Det finns olika modeller där vissa också täcker baksidan av huvudet och vissa ger extra mycket skydd även på framsidan av huvudet. Generellt sett behöver inte racercyklister ett visir på hjälmen, men som MTB-cyklist kan du vilja ha en hjälm med visir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *