Tre frågor om hemlarm

Ett hemlarm skapar ökad säkerhet i hemmet. Vad kostar det? Vilka olika larmdelar finns? Vad menas med integrerat larm? Här ges svar på några av de vanligaste frågorna.

Vad menas med ”skräddarsytt” hemlarm?

De olika larmbolagen använder olika begrepp men med liknande betydelse. Vissa anger att de erbjuder ”skräddarsydda lösningar” medan andra ”individuella lösningar” eller ”flexibelt system”. I grunden innebär detta att kunden kan välja mellan flera olika komponenter som byggs samman till ett komplett skydd. Förr bestod ett hemlarm av vissa specifika delar men idag finns det en betydligt större flexibilitet.

Vilken skydd kan uppnås?

Vilket skydd som ett hemlarm ger beror därmed på vilka enheter/komponenter som önskas.

  • Brand, sensorer som känner av rök och värme. Kan exempelvis larma med mekanisk röst som både varnar för brand samt säger i vilket rum larmet har utlösts.
  • Inbrott, brytsensorer som monteras på dörrar eller fönster
  • Vibration, sensorer som aktiveras om fönstret har för stora vibrationer. Kan därmed larma redan när inbrottet påbörjas.
  • Kamera, kan användas både inomhus och utomhus
  • Dimlarm, aktiverar en tjock dimma i det rum som enheten är installerad
  • Fukt, aktiveras om fukt kommer på dess sensorer
  • Smartplug, kan styras via mobilen för att slå på/av strömbrytare
  • App, där alla funktioner till tillhörande hemlarm kan styras samt video kan ses i realtid

Hur fungerar ett hemlarm?

Samtliga enheter i ett hemlarm kan sammankopplas (integreras) vilket innebär en förhöjd säkerhetsgrad. Skulle exempelvis en brandsensor känna av rök kommer detta förmedlas till huvudenheten och samtliga enheter med högtalare. Larmet kommer därmed att ljuda i flera enheter samt information ges var det brinner.
Dessutom kommer eventuella kameror att aktiveras och video direkt sändas till larmbolaget. Operatörer ser därmed vilka larm som aktiverats samt direktsänd video och kan utifrån detta exempelvis ringa ut räddningstjänsten.

När ett hemlarm aktiveras kommer även operatörerna skicka ut en väktare till platsen för att se att allt ser okej ut. I det fall de har nycklar kan de till och med gå in i lägenheten för att se om någon ligger skadad. Har de inte nycklar kommer de kontrollera att dörrar och fönster är hela samt kika in genom fönstret för att se om allt ser bra ut. Skulle de upptäcka att någon exempelvis ligger skadad kan de slå in en ruta, ta sig in och bistå med första hjälpen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *